BLOG
Home > BLOG
2021 – rok warzyw i owoców?
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) ogłosiła rok 2021 rokiem warzyw i owoców. Jednocześnie warzywa i owoce
Miody – Jakie i na co?
Jaki miód na diecie? Rodzaje i właściwości miodów Miód uznawany jest za bardzo zdrową alternatywę dla cukru. Słusznie – wyróżnia się
Analitycy: wyższe zapasy jabłek w Polsce
Według WAPA (The World Apple and Pear Association), zapasy jabłek w Polsce na początku stycznia 2021 wyniosły 1,37 mln t,
Pięć nowych odmian ziemniaka
19 stycznia 2021 r. odbyło się posiedzenie Komisji ds. rejestracji odmian ziemniaka. Pozytywnie zaopiniowano pięć odmian tego gatunku, w tym jednej skrobiowej i jednej o fioletowym miąższu.
Polski Kongres Rolniczy
Nowatorskie rozwiązania dla rolnictwa będą tematem przewodnim prelekcji podczas pierwszej edycji Polskiego Kongresu Rolniczego organizowanego przez Grupę MTP. Wydarzenie odbędzie się w dniach 14-15 stycznia 2021 r. w formule online, a dostęp do transmisji będzie bezpłatny dla wszystkich zainteresowanych.
Ceny żywności będą dalej rosły, ale wolniej
Inflacja w 2021 roku będzie niższa niż w 2020. Na wolniejsze tempo wpływ będzie miało spowolnienie wzrostu cen żywności wobec minionych kilkunastu miesięcy, choć opłata cukrowa i podatek od sprzedaży detalicznej mogą zachwiać prognozami. Nadpodaż mięsa i globalny wzrost cen produktów zbożowych, uzależnienie plonów warzyw od pogody i wpływ blokad spowodowanych pandemią na ceny owoców ? to główne czynniki warunkujące ceny żywności w tym roku.
Dołącz do naszego newslettera
Będzie wsparcie dla rolników sprzedających produkty bezpośrednio z gospodarstwa
Jeszcze w styczniu ma zostać ogłoszony termin naboru wniosków w ramach działania PROW ?Współpraca?. Nawet 325 tys. złotych będzie mogła otrzymać grupa minimum 5 rolników, którzy będą sprzedawać produkty ze swojego gospodarstwa.
Sytuacja w rolnictwie – podsumowanie roku
Na sytuację w polskim rolnictwie w 2020 roku złożyło się wiele czynników. Oprócz warunków atmosferycznych czy chorób zwierząt ogromne ograniczenia spowodowały obostrzenia wywołane pandemią koronawirusa. Restrykcje determinowały sytuację podażowo-popytową na rynku produktów rolno-spożywczych oraz wywierały presję na ceny w całym łańcuchu dostaw żywności.
Cukinia – niedoceniany przysmak
To lekkostrawne warzywo powinno jak najczęściej pojawiać się w dziecięcej diecie. Cukinia jest łatwa i szybka do przyrządzenia, więc nieco
Jabłka – odmiany i zastosowanie
Znanych jest ponad 10 tys. odmian jabłek. Różnią się one nie tylko wielkością, kształtem, kolorem, ale także smakiem, aromatem i