Cukinia – niedoceniany przysmak

To lekkostrawne warzywo powinno jak najczęściej pojawiać się w dziecięcej diecie. Cukinia jest łatwa i szybka do przyrządzenia, więc nieco starsze pociechy świetnie sobie z nią poradzą. Dużą frajdę małym pomocnikom może sprawić choćby ścieranie warzyw na tarce.

To warto wiedzieć o cukinii

  • Cukinia jest niskokaloryczna (100 g warzywa zawiera zaledwie 16 kcal) i zawiera sporo błonnika, dlatego sprawdza się w dietach odchudzających. Doskonale poprawia trawienie.
  • We Włoszech przysmakiem są również kwiaty cukinii, które także w Polsce można dostać aż do jesieni. Wystarczy krótko podsmażyć je w delikatnym cieście, np. naleśnikowym.
  • Z cukinii można przyrządzić bardzo smaczne spaghetti. Należy pokroić ją w cienkie paski za pomocą specjalnej spiralnej tarki (tzw. spiralizera), a następnie smażyć lub gotować ok. 3 minut.
  • Cukinia, to doskonała przekąska na wegetariański grill. Warzywo kroimy w plastry lub wzdłuż na pół, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i grillujemy aż zmięknie.
  • Aby cukinia jak najdłużej zachowała świeżość, należy przechowywać ją w suchym i chłodnym miejscu, w temperaturze 6-8°C.

Podziel się tym wpisem

Podobne wpisy

2021 – rok warzyw i owoców?

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) ogłosiła rok 2021 rokiem warzyw i owoców. Jednocześnie warzywa i owoce należą do produktów, które jako konsumenci wyrzucamy najczęściej, a straty w tym sektorze odnotowywane są praktycznie na każdym etapie produkcji żywności od tzw. pola do stołu. Jak wynika z badań

Read More

Miody – Jakie i na co?

Jaki miód na diecie? Rodzaje i właściwości miodów Miód uznawany jest za bardzo zdrową alternatywę dla cukru. Słusznie – wyróżnia się słodkim smakiem, wyjątkowym aromatem, a także wysoką zawartością związków odżywczych. Należy pamiętać także o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych miodu. Z tych względów miodu nie powinno zabraknąć w codziennej diecie, a co

Read More

Analitycy: wyższe zapasy jabłek w Polsce

Według WAPA (The World Apple and Pear Association), zapasy jabłek w Polsce na początku stycznia 2021 wyniosły 1,37 mln t, co oznaczało wzrost aż o 63,5% rok do roku – informują analitycy rolni PKO BP. Był to jednocześnie drugi najwyższy wolumenowy wynik dla stycznia. Wyższy poziom zapasów dla tego miesiąca

Read More

Dołącz do naszego newslettera