Jaki miód na diecie? Rodzaje i właściwości miodów
Miód uznawany jest za bardzo zdrową alternatywę dla cukru. Słusznie - wyróżnia się słodkim smakiem, wyjątkowym aromatem, a także wysoką zawartością związków odżywczych. Należy pamiętać także o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych miodu. Z tych względów miodu nie powinno zabraknąć w codziennej diecie, a co najważniejsze, nie trzeba rezygnować ze spożycia miodu podczas stosowania diety odchudzającej. Wystarczy uwzględnić miód w kaloryczności diety i nie spożywać go bez ograniczeń.
Co kryje w sobie miód?
W porównaniu z cukrem granulowanym, miód jest słodszy, bardziej kaloryczny. Jedna łyżka miodu równa 21 gramów, dostarcza około 60 kalorii i 17 g węglowodanów, podczas gdy 1 łyżka cukru granulowanego zapewnia 49 kalorii i 13 g węglowodanów. Nie należy jednak stawiać znaku równości między cukrem a miodem - cukier to bezwartościowe, puste kalorie a miód to skarbnica związków odżywczych. W miodzie znaleźć można m. in. szeroki zestaw witamin i składników mineralnych, takich jak potas, fosfor, żelazo, wapń, magnez, kobalt, molibden i mangan, a także witaminy z grupy B. W miodzie nie brakuje związków o działaniu antybiotycznym, takich jak lizozym czy apidycyna.
Naturalne właściwości antybakteryjne miodu są dobrze znane. W ulu, gdy nektar kwiatowy wykorzystywany jest do produkcji miodu, produkowane są małe ilości antyseptycznego nadtlenku wodoru. Ponieważ nadtlenek wodoru ma właściwości antybakteryjne, miód jest tradycyjnie stosowany jako lek miejscowy promujący gojenia i zapobiegający zakażeniom ran skóry, oparzeń i wrzodów, w tym ran chirurgicznych, odleżyn, owrzodzeń stopy cukrzycowej i różnych rodzajów owrzodzeń nóg. Kiedy opracowano nowoczesne antybiotyki, lecznicze stosowanie miodu wypadło z łask. Ale wraz z rozwojem bakterii opornych na antybiotyki w ostatnich dziesięcioleciach, naukowcy szukają na nowo zastosowań antybakteryjnych miodu. Ponieważ bakterie na ogół nie rozwijają odporności na miód, ma on wysoki potencjał terapeutyczny do stosowania jako antybiotyk o szerokim spektrum działania wobec bakterii Gram dodatnich i Gram ujemnych.
Miód wykazuje szereg innych właściwości prozdrowotnych, takich jak działanie przeciwzapalne, wspomaganie procesu trawienia, obniżenie ciśnienia tętniczego krwi i redukowanie rozwoju zmian miażdżycowych, wspomaganie funkcjonowania układu nerwowego. Ponadto miód idealnie sprawdza się w celu łagodzenia objawów górnych dróg oddechowych.
Jaki miód wybrać?
Dokonując wyboru miodu, bardzo często sugerujemy się jedynie jego walorami smakowymi. Można zwrócić także uwagę na właściwości prozdrowotne miodu. Przykładowo - miód rzepakowy może obniżać ciśnienie krwi, miód spadziowy działa przeciwzapalnie i wykrztuśnie, z kolei miód gryczany wyróżnia się wysoką zawartością rutyny, wpływającej korzystnie na funkcjonowanie układu sercowo - naczyniowego. A jaki miód sprawdzi się najlepiej podczas odchudzania? Nieco mniejszą zawartością cukru cechują się miód spadziowy, a miody nektarowe mają więcej cukru, a tym samym kalorii.
Miód na diecie odchudzającej - to może się udać!
Osoby dążące do redukcji masy ciała mogą, a nawet powinny sięgać po miód. Miód zawiera cukier. Jednak w porównaniu z cukrem rafinowanym, miód zawiera również korzystne witaminy i minerały. Cukier rafinowany, wręcz przeciwnie, jest uważany za "puste kalorie", co oznacza, że nie ma żadnych korzyści w jedzeniu. Dlatego, gdy jesz zbyt dużo cukru, masz tendencję do przybierania na wadze nie tylko ze względu na kalorie, ale ze względu na brak witamin i minerałów. Miód, z drugiej strony, równoważy ten efekt, ponieważ jest dobrym źródłem składników odżywczych, które pomagają w procesie redukcji tkanki tłuszczowej.
Miód idealnie sprawdza się podczas detoksu cukrowego, gdy staramy się wyeliminować cukier z diety. To oczywiste, że brakuje nam wówczas słodkiego smaku - wtedy deser słodzony miodem czy domowe wypieki, w których cukier zastąpiony jest przez miód to mogą stanowić pierwszy krok do ograniczenia spożycia cukru rafinowanego. Miód stanowi doskonałe źródło energii, co z pewnością docenią osoby uprawiające sport - a jak wiadomo, aktywność fizyczna to nieodłączny element kuracji odchudzającej.
Miód może zaoferować pewne korzyści odchudzania ze względu na jego wpływ na głód, według 2010 badania opublikowane w Journal of American College of Nutrition. Autorzy badania porównali wpływ spożycia miodu i cukru u zdrowych kobiet i odkryli, że miód miał mniejszy wpływ na poziom cukru we krwi niż zwykły cukier stołowy. To ważne w kontrolowaniu apetytu, ponieważ szybkie wahania poziomu cukru we krwi może wywołać głód, nawet jeśli organizm nie potrzebuje jeszcze kolejnego posiłku.
żródło: https://fitorsweet.pl/rodzaje-i-wlasciwosci-miodow